✔️Чай пуер – це популярний у Китаї вид чаю, у ферментації якого беруть участь цвілеві гриби Аспергіли. Ці процеси багато в чому визначають майбутній смак пуера, впливаючи на багатство смакової гами. Китайський пуер походить із провінції Юньнань. Традиція виготовлення пуера сягає корінням в династію Тан (7-10 століття н.е.), коли листя чаю з Юньнаня транспортували на конях Шовковим шляхом, і тривала подорож природним чином ферментувало його. Пуер – це постферментований чай, ступінь окислення якого становить 100%. Його виробництво має багатовікову історію, а сам чай цінується за свій неповторний смак та аромат. В даний час цей напій має шанувальників у всьому світі, і пуер купити в Україні чи Києві не складає труднощів, у тому числі й у нашому інтернет-магазині. На сьогодні існує безліч сортів і видів пуер чаю: шен і шу пуер, витриманий колекційний пуер і молодий, пуер з однорідної сировини та купаж зрілого пуерного листя з бруньками та молодими листочками, розсипний пуер та пресований чай (у тому числі і порційний чай). Купити китайський чай пуер можна пресованим у формі млинця – Бін ча, гнізда – То ча, цеглини – Чжуань ча, квадрата – Фан ча, гриба – Цзінь ча та гарбуза – Цзінь гуа.
Який чай пуер купити – шу чи шен?
Купити чай пуер можна двох основних видів, кожен з яких має свій унікальний смак: шен (зелений пуер, необроблений, сирий) та шу (чорний пуер, оброблений, зрілий). Окремо можна виділити смолу пуера, яку можуть виготовляти із шу і шен пуера.
✅Шен пуер виробляють за класичною технологією, коли процеси мікробної ферментації продовжуються протягом тривалого часу, і дозрівання пуера може тривати кілька років. Вважається, що чим старший шен пуер, тим більш вишуканим стає його смак, і тим він цінніший. Тому багато успішних і заможних людей прагнуть купити пуер для своїх чайних колекцій саме з багаторічною витримкою.
✅Шу пуер виник у 1980-х роках минулого століття, коли робилися спроби прискорити процес дозрівання шен пуеру. Складені чайні купи поливали водою і накривали, щоб під час пріння листя підвищити температуру всередині куп і прискорити перебіг ферментативних процесів. В результаті ж з'явився окремий різновид пуеру зі своїми смаковими характеристиками. Листя шу пуера мало чорний колір, а сам напій виходив щільним, темним і насиченим. Чай шу пуер швидко зайняв свою нішу серед інших чаїв і придбав своїх затятих шанувальників.
✅Смола пуера – це натуральний чайний продукт, який є екстрактом листя юньнаньських чайних дерев. При її виготовленні в даний час застосовують досить складну технологію висушування за низьких температур до утворення тягучої чайної пасти. З неї власне і формують кульки або плитки, які потім загортають у фольгу. Смолу пуера зручно заварювати, достатньо лише розчинити її у гарячій воді.
Також можна зустріти термін "білий пуер", проте це переважно маркетинговий прийом. Під назвою "білий пуер" можна придбати або пресований білий чай, або молодий шен пуер.
Як же визначитися з вибором, якщо хочете купити чай пуер вперше? Для тих, хто у повсякденному житті надає перевагу чорному чаю, цінуючи його насичений смак, краще купити пуер шу. Його темний і густий чайний настій буде ближчим до вашого улюбленого напою, і з більшою ймовірністю припаде вам до душі. Якщо ви любите зелений чай, рекомендуємо вам купити пуер шен. Ви знайдете схожість у світлому кольорі заварки та тонізуючому ефекті. А для тих, хто не може приділити час заварюванню чаю, оптимально підійде смола пуера. Вибір за вами…
Який на смак пуер?
● Класичний шен пуер характеризується відносно світлим чайним настоєм, який з роками витримки темніє і стає більш насиченим. У смаку немає трав'янистості зеленого чаю, переважають пряні ноти, які можуть доповнюватися відтінками фруктів, польових квітів, горіхів, гіркуватість, що змінюється зворотною солодкістю. З роками зберігання йде різкість, шен пуери набувають більш благородного смаку.
● Шу пуер щільний і насичений, колір заварювання темний, може нагадувати нафту. У смаку шу пуерів відчуваються земляні та деревні ноти, можуть бути відтінки сухофруктів, горіхів, шоколаду та пряженого молока.
У чому користь чаю пуер?
✔ Справжній китайський чай пуер має потужний ефект, що бадьорить. Він стимулює мозкову активність і робить ваш день яскравішим. При цьому міцний пуер на ніч може спричинити труднощі із засинанням та сприяти безсонню.
✔ Якісний пуер корисний для серцево-судинної системи, зменшує рівень холестерину та перешкоджає формуванню атеросклеротичних бляшок, пуер чай покращує мікроциркуляцію та доставку кисню тканинам організму.
✔ Хороший пуер активізує метаболізм і сприяє схудненню.
✔ Цей знаменитий китайський чай покращує травлення та сприяє перетравленню їжі. Шу пуер м'яко впливає на шлунок, і може вживатися у випадках, коли інші чаї чинили подразнюючу дію на ШКТ.
✔ Справжній чай пуер принесе користь імунній системі та посилить опірність організму до простудних захворювань.
Таким чином, китайський чай пуер купити можна і за його корисні властивості, адже, як вважають у Китаї, регулярне вживання пуера – запорука здоров'я та довголіття.
Як купити хороший пуер?
Бажаючим купити якісний пуер варто звернути увагу на такі моменти:
● Зовнішній вигляд.
Пресований пуер повинен бути щільним, без тріщин та порожнеч. Листочки повинні бути добре помітні, без сторонніх домішок. Колір шен пуера від світлого сіро-зеленого до темно-сірого, залежно від віку. Шу пуер має колір від темно-коричневого до майже чорного. Пресований пуер має рівномірний колір без плям. Розсипний пуер складається з цілісних листочків без пошкоджень, при цьому він не повинен мати пилу, крихти чи інших сторонніх включень.
● Аромат.
Хороший чай не повинен мати відштовхуючий аромат цвілі. Швидше за все, такий пуер зберігався неправильно, або була використана неякісна сировина чи порушена технологія виготовлення.
● Колір настою.
Мутний настій може бути ознакою неякісної сировини, а швидка зміна кольору заварки може свідчити про використання барвників. Хороший чай розкриє аромат, а листя не розпадеться на дрібні частини при заварюванні.
● Смак чаю.
Занадто гіркий чи терпкий смак може бути ознакою неякісної сировини чи неправильного заварювання.
Ось чому варто замовити пуер у спеціалізованому чайному магазині, де якість чаю перевіряється з кожним постачанням. А враховуючи, що смаки у всіх різні, можна купити невелику кількість чаю на вагу, щоб спробувати, і придбати пуер на свій смак. Не бійтеся експериментувати та куштувати різні сорти, щоб знайти чай, який вам найбільше подобається.
Як заварювати пуер?
Найкращим посудом для приготування пуерів є ісинські чайники, які добре зберігають температуру і дозволяють розкрити смакові нюанси пуеру. У прогрітому посуді 3-5 грамів пуеру заварюють приблизно 100-150 мл води температурою 95-100°С. Пуер обов'язково слід промити, адже в ньому продовжуються процеси мікробної ферментації. Таким чином, першу заварку зливаємо за кілька секунд настоювання. Далі можна заварювати швидкими проливами або настоювати близько 20-40 секунд відповідно до смакових уподобань.
У чашці пуера криються тисячолітні таємниці китайської культури та мудрості. Цей напій вчить нас уважності до моменту та внутрішньої гармонії. Дозвольте собі поринути в його унікальний світ і відкрити нові грані смаку.