
✔️Чай пуер – це популярний у Китаї вид чаю, у ферментації якого беруть участь цвілеві гриби Аспергілли. Ці процеси багато в чому визначають майбутній смак пуера, впливаючи на багатство смакової гами. Пуер – це постферментований чай, ступінь окислення якого становить 100%. Купити китайський чай пуер можна як розсипний, так і пресований у формі млинця – Бін ча, гнізда – То ча, цегли – Чжуань ча, квадрата – Фан ча, гриба – Цзінь ча та гарбуза – Цзінь гуа.
✔️Який чай пуер купити – шу чи шен?
Купити чай пуер можна двох основних видів: шен (зелений пуер, необроблений, сирий) та шу (чорний пуер, оброблений, зрілий). Окремо можна виділити смолу пуера, яку можуть виготовляти як із шена, так і з шу.
✅Шен пуер виробляють за класичною технологією, коли процеси мікробної ферментації продовжуються протягом тривалого часу, і дозрівання пуера може тривати кілька років. Вважається, що чим старший шен пуер, тим вишуканішим стає його смак, і тим він цінніший. Тому багато успішних і заможних людей прагнуть купити пуер для своїх чайних колекцій саме з багаторічною витримкою.
✅Шу пуер виник у 1980-х роках минулого століття, коли робилися спроби прискорити процес дозрівання шен пуера. Складені чайні купи поливали водою і накривали, щоб прискорити перебіг ферментативних процесів. В результаті ж з'явився окремий різновид пуеру зі своїми смаковими характеристиками. Листя шу пуера мало чорний колір, а чайний настій виходив щільним, темним та насиченим. Шу пуер швидко зайняв свою нішу серед інших китайських чаїв та придбав своїх затятих шанувальників.
✅Смола пуера - це натуральний чайний продукт, який є екстрактом листя юньнаньських чайних дерев. При її виготовленні в даний час застосовують досить складну технологію висушування за низьких температур до утворення тягучої чайної пасти. З неї власне і формують кульки або плитки, які потім загортають у фольгу. Смола пуера зручна у заварюванні, достатньо лише розчинити її у гарячій воді.
Як же визначитися з вибором, якщо збираєтеся купити чай пуер вперше? Для тих, хто у повсякденному житті надає перевагу чорному чаю, цінуючи його насичений смак, краще купити пуер шу. Його темний та густий чайний настій буде ближчим до вашого улюбленого напою, і з більшою ймовірністю припаде вам до душі. Якщо ви любите зелений чай, рекомендуємо вам купити пуер шен. Ви знайдете схожість у світлому чайному настої та тонізуючому ефекті. А для тих, хто не може приділити час заварюванню чаю, оптимально підійде смола пуера. Вибір за вами…
✔️Який на смак пуер?
●Шен пуер характеризується відносно світлим чайним настоєм, який з роками витримки темніє і стає більш насиченим. У смаку немає трав'янистості зеленого чаю, переважають пряні ноти, до яких можуть долучатися відтінки фруктів, польових квітів, горіхів, гіркуватість, що змінюється зворотною солодкістю. З роками зберігання йде різкість, смак стає благороднішим.
●Шу пуер щільний та насичений, колір чайного настою темний, може нагадувати нафту. У смаку відчуваються земляні та деревні ноти, можуть бути відтінки сухофруктів, горіхів, шоколаду та топленого молока.
✔️У чому користь чаю пуер?
✔Китайський чай пуер має потужний ефект, що бадьорить. Він стимулює мозкову активність і робить ваш день яскравішим.
✔Зменшує рівень холестерину та перешкоджає формуванню атеросклеротичних бляшок.
✔Активізує метаболізм та сприяє схудненню.
✔Покращує травлення та сприяє перетравленню їжі. Шу пуер м'яко впливає на шлунок, і може вживатися у випадках, коли інші чаї чинили подразнюючу дію на ШКТ.
✔Підвищує імунітет та посилює опірність організму до простудних захворювань.
Таким чином, чай пуер купити можна і за його корисні властивості, адже, як вважають у Китаї, регулярне вживання пуера – запорука здоров'я та довголіття.
✔️Як заварювати пуер?
Найкращим посудом для заварювання пуерів є ісинські чайники, які добре зберігають температуру і дозволяють розкрити смакові нюанси пуера. У прогрітому посуді 3-5 г пуеру заварюють приблизно 150 мл води температурою 95-100°С. Пуер обов'язково слід промити, адже у ньому продовжуються процеси мікробної ферментації. Таким чином, першу заварку зливаємо через 5-10 секунд настоювання. Далі можна заварювати швидкими проливаннями або настоювати близько 20-30 секунд відповідно до смакових уподобань.