Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: м. Київ, пр. Георгія Нарбута, 3
м. Київ, пр. Георгія Нарбута, 3
Телефони: 067 419 33 45 097 337 95 66
● Пн-Пт: з 10.00 до 18.00
● Сб-Нд: Вихідний
067 419 33 45 097 337 95 66 Замовити дзвінок

Купити червоний чай Лапсанг Сушонг

Лапсанг Сушонг "Копчений чай"
1
В наявності
Код товару: 12012
110грн.
Лапсанг Сушонг преміум
0
В наявності
Код товару: 12013
100грн.

✔️Лапсанг Сушонг – це самобутній червоний чай із Китаю, відмінною рисою якого є яскравий димний аромат. Завдяки цій особливості також можна зустріти назви "копчений чай" або "дегтярний чай". У Китаї Лапсанг Сушонг більше відомий як Чжень Шань Сяо Чжун – "малий вид з правильних гір". Усім любителям експериментувати радимо купити Лапсанг Сушонг, щоб мати можливість оцінити його незвичайний копчений смак.

Історія виникнення цього чаю пов'язана з легендами, які розповідають про те, як чайне листя випадково опинилося на диму від дров, що горять. Так, за однією з легенд, на початку XVII століття в китайській провінції Фуцзянь група чайних торговців одного з сіл вирішила принести свій чай до Пекіна на Імператорську аудієнцію. Щоб забезпечити збереження листя у дорозі, вони попросили місцевих жителів висушити чайний урожай на кам'яних плитах, які зазвичай використовувалися для сушіння рису. Однак на той момент усі плити виявилися зайнятими у зв'язку з великим урожаєм рису. В результаті торговці були змушені сушити чай не на відкритому повітрі, а всередині будинку на дровах, що горять. Коли чай був готовий, він виявився насиченим ароматом диму. Незвичайний чай припав до смаку імператору, і цю технологію почали застосовувати на постійній основі.

Червоний копчений чай Лапсанг Сушонг традиційно виготовляють на півночі провінції Фуцзянь, у горах Уїшань. Особливістю виробництва цього китайського чаю є подвійне копчення на соснових дровах. Як сировину для Чжень Шань Сяо Чжун використовують зріле чайне листя, яке збирають рано вранці вручну. Зібране листя розкладають під навісом і залишають сушитися до вечора. Наступний етап – зав'ялення, тривалість якого становить близько трьох годин. У цей період листя розкладають поруч із багаттям на соснових дровах, перемішуючи його кожні 15-20 хвилин. Після чайне листя скручують і залишають для подальшої ферментації. Коли більша частина листя набуває мідного відтінку, їх обсмажують протягом декількох хвилин і піддають повторному скручування. Фінальним етапом виготовлення Чжен Шань Сяо Чжун є копчення чаю в бамбукових кошиках поблизу багаття на соснових дровах. Для копчення використовують особливий вид сосни, який називають Лао Сун. Тривалість цього періоду становить 8-10 годин. Просочуючись смолами і димом від багаття, Лапсанг Сушонг набуває того своєрідного копченого аромату, який так люблять шанувальники цього чаю.

Історія розповідає, що великим шанувальником цього чаю був Уїнстон Черчілль, який вживав його постійно і замовляв Лапсанг Сушонг безпосередньо у китайських постачальників. Кажуть, що спробувавши Лапсанг Сушонг вперше, Черчілль описав його як "дуже хороший, з невеликим присмаком шкіри та дерева, як швидка поїздка до лісу". Черчілль цінував у цьому чаї не лише його унікальний смак та димний аромат, а й стимулюючий ефект, який допомагав йому працювати довше та продуктивніше.

Китайський копчений чай Лапсанг Сушонг може не всім сподобатися з першого ковтка. Однак цей чай стане справжнім відкриттям для тих, хто любить експериментувати та шукає незвичайні смаки. Чай Лапсанг Сушонг може бути чудовим доповненням до різних страв, особливо м'ясних та жирних, адже цей чай здатний збалансувати смакові нотки важчих страв. Також він чудово поєднується із гострими сирами.

Який на смак Лапсанг Сушонг?

Лапсанг Сушонг легко відрізнити серед інших червоних чаїв за виразним димним ароматом. Смак чаю копчений, сухофруктовий, у якому нотки чорносливу підкреслюються яскравим ароматом диму та копченостей. Глибокий червоний відтінок чайного настою надає напою ще більш витонченого вигляду. У післясмаку залишає поєднання диму та солодощів. Для повного розкриття смаку та аромату цього чаю рекомендується традиційне китайське заварювання методом проливу.

Який ефект від чаю Лапсанґ Сушонг?

Ефект від чаю Лапсанг Сушонг тонізуючий та зігріваючий. Високий вміст кофеїну допомагає збільшити рівень енергії та бадьорості. При цьому чорний чай Лапсанг Сушонг чудово підійде, щоб зігрітися в холодну пору року.

Чим корисний Лапсанг Сушонг?

Однак незвичний смак та тонізуючий ефект – це ще не все, за що цінують чай Лапсанг Сушонг. Купити копчений чай рекомендують і за його корисні властивості. Як і більшість чорних чаїв, Лапсанг Сушонг прискорює обмінні процеси, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і підвищує вироблення шлункового соку, сприяє виведенню токсинів і полегшує процес схуднення. Чай Лапсанг Сушонг зменшує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи, знижує холестерин крові та гальмує прогресування атеросклеротичних змін у судинній стінці. Антиоксиданти, що містяться у чаї, захищають клітини організму від ушкодження вільними радикалами. Також цей чай зміцнює імунітет і допоможе швидко впоратися із застудою.

Користь для здоров'я, тонізуюча дія та неординарний смак – все це поєднує в собі копчений чай. Купити Лапсанг Сушонг нині можна не тільки в Китаї, але й далеко за його межами. Сьогодні Чжень Шань Сяо Чжун продовжує бути одним із найвідоміших китайських сортів, завдяки своєму незвичайному смаку та димному аромату, що надає чаю унікальності.

Втомилися від буденності? Надайте своїм чайним ритуалам новий характер! В інтернет-магазині HOTTEA ви можете купити китайський червоний чай Лапсанг Сушонг із доставкою по Україні та додати до своєї колекції цей легендарний копчений напій.

Часті питання про копчений чай Лапсанг Сушонг:

Копчений чай – це чай, листя якого сушать і ароматизують димом від хвойних дров, що горять. Такий спосіб обробки застосовують під час виготовлення чаю Лапсанг Сушонг.

Лапсанг Сушонг родом із півночі китайської провінції Фуцзянь, району гір Уїшань. Саме тут зародилася традиція копчення чайного листя на сосновому диму, завдяки якому цей чай отримав свій унікальний смак та аромат.

Чжен Шань Сяо Чжун (正山小种) – це оригінальна назва чаю Лапсанг Сушонг, яка походить з Китаю. У перекладі вона означає "малий сорт із справжніх гір", вказуючи на його походження з гір Уїшань, а також особливості сировини, що використовується.

Так, Лапсанг Сушонг відноситься до червоних (чорних) чаїв, які проходять повну ферментацію. Після ферментації його додатково сушать і коптять на сосновому диму, наділяючи напій фірмовим димним ароматом і виразним смаком.

Чай Лапсанг Сушонг має насичений смак із нотами диму, соснової смоли та легкої солодкості, що робить його несхожим на інші види чорного чаю.

У середньому чашка Лапсанг Сушонга містить близько 60 мг кофеїну. Це значно менше, ніж у каві, і порівняно з іншими чорними чаями. Кількість може незначно змінюватись в залежності від міцності заварки та кількості чаю.

Лапсанг Сушонг тонізує та покращує концентрацію. Завдяки природним ферментам та дубильним речовинам, цей чай благотворно впливає на травлення, сприяє м'якому очищенню організму та нормалізує обмін речовин. Його зігріваючі властивості особливо цінуються в холодну пору року.

Заварювати чай Лапсанг Сушонг краще м'якою водою за температури 90-95°C методом послідовних проливів, використовуючи пропорцію 3-5 грамів на 100 мл води. Час кожного проливу близько 20-30 секунд, щоб смак був м'яким і не гірчив.

Лапсанг Сушонг можна заварювати 3-4 рази, якщо використовувати китайський метод проливів. Кожен наступний настій розкриває нові відтінки смаку та аромату, але час заварювання поступово збільшують.

Так, заварка чаю Лапсанг Сушонг надає м'ясу, рибі або овочам делікатного копченого смаку і може стати відмінною альтернативою рідкому диму.

Його димний смак відмінно поєднується з м'ясними стравами, сирами, а також може використовуватися в кулінарії для маринадів або соусів.