✔️Лапсанг Сушонг – це самобутній червоний чай із Китаю, відмінною рисою якого є яскравий димний аромат. Завдяки цій особливості також можна зустріти назви "копчений чай" або "дегтярний чай". У Китаї Лапсанг Сушонг більше відомий як Чжень Шань Сяо Чжун - "малий вид з правильних гір". Всім любителям експериментувати радимо купити Лапсанг Сушонг, щоб мати можливість оцінити його незвичайний копчений смак.
Історія виникнення цього чаю пов'язана з легендами, які розповідають про те, як чайне листя випадково опинилося на диму від дров, що горять. Так, за однією з легенд, на початку XVII століття в китайській провінції Фуцзянь група чайних торговців одним із сіл вирішила принести свій чай до Пекіна на Імператорську аудієнцію. Щоб забезпечити збереження листя у дорозі, вони попросили місцевих жителів висушити чайний урожай на кам'яних плитах, які зазвичай використовувалися для сушіння рису. Однак на той момент усі плити виявилися зайнятими у зв'язку з великим урожаєм рису. В результаті торговці були змушені сушити чай не на відкритому повітрі, а всередині будинку на дровах, що горять. Коли чай був готовий, він виявився насиченим ароматом диму. Незвичайний чай припав до смаку імператору, і цю технологію почали застосовувати постійно.
Червоний копчений чай Лапсанг Сушонг традиційно виготовляють на півночі провінції Фуцзянь, у горах Уїшань. Особливістю виробництва чаю є подвійне копчення на соснових дровах. Як сировину для Чжень Шань Сяо Чжун використовують зріле чайне листя, яке збирають рано вранці вручну. Зібране листя розкладають під навісом і залишають сушитися до вечора. Наступний етап - зав'ялення, тривалість якого становить близько трьох годин. У цей період листя розкладають поруч із багаттям на соснових дровах, перемішуючи його кожні 15-20 хвилин. Після чайне листя скручують і залишають для подальшої ферментації. Коли більша частина листя набуває мідного відтінку, їх обсмажують протягом декількох хвилин і піддають повторному скручування. Фінальним етапом виготовлення Чжен Шань Сяо Чжун є копчення чаю в бамбукових кошиках поблизу багаття на соснових дровах. Для копчення використовують особливий вид сосни, який називають Лао Сун. Тривалість цього періоду становить 8-10 годин. Просочуючись смолами і димом від багаття, Лапсанг Сушонг набуває того своєрідного копченого аромату, який так люблять шанувальники цього чаю.
Історія розповідає, що великим шанувальником цього чаю був Уїнстон Черчілль, який вживав його постійно і замовляв Лапсанг Сушонг безпосередньо у китайських постачальників. Кажуть, що спробувавши копчений чай Лапсанг Сушонг вперше, Черчілль описав його як "дуже добрий, з невеликим присмаком шкіри та дерева, як швидка поїздка до лісу". Черчілль цінував у цьому чаї не лише його унікальний смак та димний аромат, а й стимулюючий ефект, який допомагав йому працювати довше та продуктивніше.
Китайський копчений чай Лапсанг Сушонг може не всім сподобатися з першого ковтка. Однак цей чай стане справжнім відкриттям для тих, хто любить експериментувати та шукає незвичайні смаки. Чай Лапсанг Сушонг може бути чудовим доповненням до різних страв, особливо м'ясних та жирних, адже цей чай здатний збалансувати смакові нотки важчих страв. Також він чудово поєднується із гострими сирами.
✔️Який на смак Лапсанг Сушонг?
Лапсанг Сушонг легко відрізнити серед інших червоних чаїв за виразним димним ароматом. Смак чаю копчений, сухофруктовий, у якому нотки чорносливу підкреслюються яскравим ароматом диму та копченостей. Глибокий червоний відтінок чайного настою надає напою ще більш витонченого вигляду. У післясмаку залишає поєднання диму та солодощів.
✔️Який ефект від чаю Лапсанґ Сушонг?
Ефект від чаю Лапсанг Сушонг тонізуючий та зігріваючий. Високий вміст кофеїну допомагає збільшити рівень енергії та бадьорості. При цьому чорний чай Лапсанг Сушонг чудово підійде, щоб зігрітися в холодну пору року.
✔️Чим корисний Лапсанг Сушонг?
Однак незвичний смак та тонізуючий ефект – це ще не все, за що цінують чай Лапсанг Сушонг. Купити копчений чай рекомендують і за його корисні властивості. Як і більшість чорних чаїв, Лапсанг Сушонг прискорює обмінні процеси, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і підвищує вироблення шлункового соку, сприяє виведенню токсинів і полегшує процес схуднення. Чай Лапсанг Сушонг зменшує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи, знижує холестерин крові та гальмує прогресування атеросклеротичних змін у судинній стінці. Антиоксиданти, що містяться у чаї, захищають клітини організму від ушкодження вільними радикалами. Також цей чай зміцнює імунітет і допоможе швидко впоратися із застудою.
Користь для здоров'я, тонізуюча дія та неординарний смак – все це поєднує в собі копчений чай. Купити Лапсанг Сушонг нині можна не тільки в Китаї, але й далеко за його межами. Сьогодні Чжень Шань Сяо Чжун продовжує бути одним із найвідоміших китайських сортів, завдяки своєму незвичайному смаку та димному аромату, що надає чаю унікальності.