✔️Білочунь – це чудовий весняний зелений чай з молодих листочків і чайних бруньок із яскравою назвою Смарагдові Спіралі Весни. Найавтентичнішим вважається Дунтін Білочунь із Цзянсу, що вирощується на схилах мальовничих гір Дунтіншань, поблизу озера Тайху. Примітним є той факт, що чайні кущі розташовуються впереміш з фруктовими садами, зберігаючись у тіні від палючого сонця. Існує навіть думка, що подібне сусідство чайних кущів і фруктових дерев сприяє тому, що навесні чайне листя вбирає аромат квітучих поблизу слив, персиків, абрикос і мандаринів. Не знаємо, наскільки це так насправді, але аромат чаю Дунтін Білочунь справді вражає. Колишня назва чаю "Ся Ша Жень Сян" звучить як "Убивчо ароматний" або "Збиваючий з ніг аромат". Ходять легенди, що одного разу врожай чаю був настільки великий, що не поміщався в кошики, і щоб забрати з собою якнайбільше чайного листя, збиральниці клали його собі за пазуху. Свіже листя чаю, нагріваючись під дією тепла, поширювало такий сильний аромат, що збиральниці чаю почали часто непритомніти. Так за чаєм закріпилася колишня назва. Пізніше, за правління династії Цин, цей чай скуштував імператор Кансі під час відвідування озера Тайху. Високо оцінивши смак чаю, імператор дав йому більш витончену назву "Спіралі Весни", вважаючи попередню грубою і неналежною.
Чайне листя Білочунь має спіральне скручування, що йому надає вигляду своєрідних хвилястих завитків. При цьому різновид Білочунь з інших регіонів, наприклад, Юньнані, може бути щільно скручений у вигляді равликів. Також варто відзначити, що характерною особливістю Дунтін Білочунь є велика кількість дрібних ворсинок, якими густо покриті чайне листя і бруньки. Опадаючи, дані ворсинки можуть створювати ефект хмари пилу при відкритті пакета з чаєм, а при заварюванні - надавати чайному настою незначну каламутність. Про чай Дунтін Білочунь поширений вислів: "Одна ніжність містить три свіжості". При цьому під ніжністю мають на увазі молоді чайні листочки, а три свіжості – це колір чайного настою, смак та аромат.
✔️Який на смак чай Білочунь?
Смак чаю Білочунь ніжний, свіжий, з соковитими відтінками фруктів, серед яких на перший план виходять персикові нотки. Дунтін Білочунь залишає післясмак ароматної солодкості. Щоб підкреслити ніжний смак чаю, краще заварювати його джерельною водою, температура якої не більше 80°С. Опускаючи горстку чаю в склянку з водою, можна спостерігати чарівний танець чаїнок, що розкриваються, поступово забарвлюють чайний настій у світло-смарагдовий колір. Ось як поетично описують цей процес у Китаї: "Ніби зі снігових хвиль вивергаються перли, весною забарвилося дно склянки, і зелень наповнює кришталевий палац".
✔️Який ефект від чаю Білочунь?
Ефект від чаю Білочунь тонізуючий та пробуджуючий. Незважаючи на легкість, цей чай доволі бадьорить, активізує розумові процеси і сприяє працездатності. Не дарма про Білочунь кажуть: "Ніжність усередині сили, а сила всередині ніжності".
✔️Чим корисний чай Білочунь?
Як ранній весняний чай, Білочунь насичує організм цінними амінокислотами, вітамінами та поліфенолами. Це сприяє загальному оздоровленню, зміцненню імунітету, детоксикації та омолодженню організму. Китайський чай Білочунь благотворно впливає на серцево-судинну систему, регулюючи тонус судин і перешкоджаючи прогресуванню атеросклерозу. Активізує метаболізм та полегшує спалювання калорій, що сприяє схудненню. Білочунь нормалізує роботу нервової системи, підвищує активність та гармонізує стан. Почавши день із цього ароматного напою, бадьорість та гарний настрій гарантовані.