Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: м. Київ, пр. Визволителів, 3
м. Київ, пр. Визволителів, 3
Телефони: 067 419 33 45 097 337 95 66
● Пн-Пт: з 10.00 до 18.00
● Сб-Нд: Вихідний
067 419 33 45 097 337 95 66 Замовити дзвінок

Що таке копчений чай?

Що таке копчений чай?

А ви знали, що чай може бути копченим? Цей незвичайний китайський чай має назву Лапсанг Сушонг, а відповідно до характерного для нього димного аромату його також називають "копчений чай" або "дьогтьовий чай". У Китаї цей чай поширений як Чжен Шань Сяо Чжун, що у перекладі означає "малий вид з прямих (чи правильних) гір". Батьківщиною чаю Лапсанг Сушонг є гори Уїшань, північ провінції Фуцзянь. Відомо, що у цій місцевості чай під назвою Чжен Шань Сяо Чжун вироблявся ще 400 років тому. Відповідно до китайської класифікації чаїв за ступенем ферментації, Лапсанг Сушонг – це червоний чай, адже тут насамперед звертають увагу на колір чайного настою. У нас подібні чаї прийнято називати чорними, відповідно до кольору чайного листа.

✔️ Чому Лапсанг Сушонг має димний аромат?

Перше, на що звертають увагу при знайомстві з чаєм Лапсанг Сушонг – це своєрідний аромат диму та копченості. Це пов’язано з особливостями виробництва даного чаю. Одна з легенд свідчить, що колись через одне з сіл у розпал чайного сезону проліг шлях китайської армії, яка розташувалася там на кілька днів відпочинку. В результаті технологічний процес виготовлення чаю було затримано, і фермери, намагаючись врятувати врожай, вирішили просушити чайне листя на багатті з соснових гілок. Отриманий чай набув специфічного смолистого димного аромату, викликавши справжній фурор у цінителів чаю.

При виготовленні чаю Лапсанг Сушонг дійсно використовують подвійне копчення поблизу вогню на соснових дровах. Збір сировини для Чжень Шань Сяо Чжун розпочинають із другого тижня травня. Для цього беруть велике зріле чайне листя, яке після збору підсушують і зав'ялюють. Листя чаю розкладають на бамбукових тацях і поміщають над тліючим вугіллям із соснових дров, періодично перемішуючи чайну сировину. Приблизно через три години підв'ялене листя знімають з вогню і охолоджують. Після листя скручують і залишають ферментуватись. Коли більшість чайної сировини стає мідного кольору, листя швидко обсмажують і відправляють на повторне скручування. На завершальному етапі листя знову розкладають поблизу вогню на соснових дровах і коптять протягом 6-8 годин. Просочуючись смолами від багаття, чай Лапсанг Сушонг набуває свого унікального димного аромату.

✔️ Який смак має Лапсанг Сушонг?

Китайський чай Лапсанг Сушонг має насичений смак, у якому копченість гармонійно поєднується з відтінками чорносливу, кориці, імбиру, копченої вишні та груші, карамельними та тютюновими нотками. Копчений чай залишає післясмак з відтінками диму та солодкості. У гарному чаї, виготовленому відповідно до традиційної технології, дим не пригнічує решту смаків, а лише відтіняє їх, доповнюючи приємним димно-копченим шлейфом.

✔️ Який чай пив Черчілль?

Як відомо, Черчілль з усіх чаїв виділяв Лапсанг Сушонг. Чай із димним смаком, напевно, нагадував йому улюблені кубинські сигари. Він навіть примудрявся постачати Лапсанг Сушонг безпосередньо від китайських торговців у період, коли всі торгові шляхи з Китаєм були обмежені. Однак, Черчілль цінував у копченому чаї не лише його смак, а й стимулюючий вплив, що допомагало йому зосередитися та працювати ефективніше.

✔️ Як пити Лапсанг Сушонг?

Копчений чай Лапсанг Сушонг чудово підійде до сирних закусок, а також м'ясних та рибних страв. При цьому він зовсім не поєднується із десертами. Рекомендується пити Лапсанг Сушонг без цукру, за бажанням можна додати скибочку лимона.

Спробуйте заварити Лапсанг Сушонг методом швидких проливів – це допоможе розкрити його багатогранність, а ви зможете оцінити, як від проливу до проливу цей чай заграє різними смаковими відтінками. Для цього спочатку промийте чайне листя, тобто злийте перший чайний настій через кілька секунд після заварювання. Це допоможе підготувати чайне листя до розкриття, а також очистить його від можливого чайного пилу. Орієнтовна пропорція 3-5 грамів на 100 мл води температурою 90-95°С. У прогрітий чайний посуд засипте чай, додайте воду і зачекайте 20-30 секунд. Процідіть чайний настій – китайський копчений чай готовий до вживання! Подібну процедуру можна повторити кілька разів, доки чайне листя віддає смак і аромат, з кожним новим проливом збільшуючи час заварювання. І ви відчуєте, що кожний новий пролив відрізняється від попереднього своїми смаковими нюансами.

Якщо ви шукаєте незвичайний чайний смак, копчений чай Лапсанг Сушонг вас однозначно здивує. Цей чай може подобатися чи не подобатися, але, безперечно, його варто спробувати хоч раз у житті.

✔️Купити Лапсанг Сушонг можна, перейшовши за посиланням https://hottea.com.ua/ua/chornij-chaj/lapsang-sushong

Копчений чай, Лапсанг Сушонг, Китайський червоний чай

Рекомендуємо
Акція
Синій чай Анчан
1
В наявності
Код товару: 18001
75грн.
-7%
70грн.
Лапсанг Сушонг "Копчений чай"
1
В наявності
Код товару: 12012
95грн.
Білочунь "Смарагдові Спіралі Весни"
1
В наявності
Код товару: 11005
95грн.
Бай Му Дань "Біла Півонія"
0
В наявності
Код товару: 13005
75грн.
Да Хун Пао Нун Сян
0
В наявності
Код товару: 15005
85грн.