У світі, повному стресу та суєти, кожному з нас необхідно час від часу знайти затишний острівець спокою та розслаблення. І що ж може бути більш затишним і заспокійливим, ніж чашка ароматного чаю? Серед численних видів чаю існує один, здатний занурити вас у стан глибокої релаксації та наповнити ваше чаювання цілющим заспокоєнням. Ласкаво просимо у світ габа чаю!
✔️ Габа чай – що це?
Габа чай – це будь-який вид чаю з високим вмістом ГАМК (гама аміномасляної кислоти або, в англійській абревіатурі, GABA), яка потрібна для нормального функціонування нервової системи. Звідки ж береться ГАМК у чайному листі? Щоб досягти підвищеного накопичення в чаї гамма аміномасляної кислоти, потрібно, щоб ферментація чайного листя відбувалась в анаеробних умовах, тобто без доступу кисню. Це відкриття належить японським ученим на чолі з професором Цусіда. У 1980-х роках, провівши низку експериментів, вони встановили, що в листі зеленого чаю, поміщеного на 6-10 годин в анаеробні умови, глутамінова кислота майже повністю перетворюється на ГАМК. При цьому вміст кофеїну та катехінів не змінюється. Цей напій отримав назву габарон, або просто габа чай. Пізніше цю технологію виготовлення чаю габи вдосконалили на Тайвані, застосувавши її для виготовлення габа улунів. І на сьогодні тайванський чай габа улун із гірського регіону Алішань – це найкращий габа чай у світі.
✔️ Як виготовляють габа улун?
Для виготовлення габа улунів використовують високоякісну сировину, що містить цілісне чайне листя. Початкові етапи виробництва, включаючи збирання та підв'ялювання, схожі з обробкою інших улунів. Відмінністю є те, що на період ферментації чайну сировину поміщають у спеціальні барокамери, звідки відкачують кисень, заміняючи його азотом, а також стежать за підтримкою високої температури та тиску. Через 8-10 годин чайне листя витягують і піддають подальшому скручуванню. Накопичення гамма аміномасляної кислоти в такому чаї знаходиться в межах 150-300 мг на 100 г чайного листя.
✔️ GABA – для чого потрібна організму?
ГАМК – це важливий нейромедіатор ЦНС, що врівноважує процеси збудження та гальмування в нервовій системі. Гама аміномасляна кислота необхідна для нормального поширення нервового імпульсу, блокуючи зайві інформаційні потоки. Без ГАМК неможливо було б зосередитись на чомусь, думки б нескінченно з величезною швидкістю змінювали одна одну. GABA сприяє концентрації та зібраності. Відзначено вплив ГАМК на такі функції, як увага, пам'ять, навчання, тому габа часто застосовується для корекції когнітивних порушень. ГАМК зменшує надмірну активність нейронів, що у свою чергу призводить до зниження збудження в нервовій системі та є запорукою нормального сну та розслаблення. Вживання габа на ніч дозволить покращити якість сну та полегшити засипання. Також GABA як важливий елемент нейрохімічної системи впливає на регуляцію настрою, а її дефіцит може бути пов'язаний з різними психічними розладами, включаючи тривожність та депресію. Крім цього, ГАМК бере участь у контролі рухових функцій, регулюючи скорочення м'язів. Важливим є здатність GABA впливати на систему регуляції артеріального тиску.
✔️ Як зрозуміти, що ГАМК в організмі недостатньо?
Нормальний рівень ГАМК в організмі асоційований із відчуттям спокою та емоційного благополуччя. При дефіциті ГАМК виникає дисбаланс основних нейрохімічних процесів і порушується нормальне функціонування ЦНС. В результаті з'являється дратівливість, нервозність, перепади настрою, підвищена тривожність, знижується працездатність, виникають проблеми з концентрацією уваги та пам'яттю, безсоння, відчувається постійна втома. У таких випадках необхідно поповнювати запас GABA, для чого можна використовувати як спеціальні фармакологічні препарати, так і продукти харчування, що містять ГАМК або стимулюють її вироблення організмом (броколі, шпинат, бобові, цитрусові). Чай габа – це натуральний продукт, що дозволяє ефективно та безпечно поповнювати вміст ГАМК в організмі без застосування фармакотерапії. Крім того, вживання чаю GABA матиме сприятливий вплив, навіть якщо кількість ГАМК в організмі в нормі. У такому випадку можна просто насолоджуватися смаком габа чаю, з цікавістю спостерігаючи, як вас огортає спокій і умиротворення, а настрій починає покращуватися.
✔️ Який смак у габа чаю?
Смак габа чаю багато в чому залежить від вихідної сировини, висоти зростання і місця збору, ступеня ферментації та рівня прогріву чайного листя. Часто габа улун має у своєму смаку пропечені нотки, аромат здоби, відтінки фруктів та карамелі, приємну ягідну кислинку. Щоб смак габа улуна яскраво розкрився, краще заварювати його крутим окропом проливами по 20-30 секунд. При цьому більше ГАМК потрапить у чайний настій. Якщо ж використовувати воду температурою 80-85°С, смак вийде більш легким та ніжним. Вибір за вами!
Габа чай – смачний та корисний напій, що дозволяє набути спокою та душевної гармонії, впоратися з напругою та стресом, а також покращити пам'ять та концентрацію уваги. Крім цього, користь габа чаю безсумнівна при ряді патологічних станів.
✔️ Коли показаний габа чай?
● Тривожні розлади, безпричинне занепокоєння і нервозність, відчуття скутості та напруги.
● Депресія, пригнічений емоційний стан, втрата інтересу до повсякденної діяльності.
● Безсоння, поверхневий неглибокий сон.
● Когнітивні порушення: зниження пам'яті та уваги, неможливість сконцентруватися.
● Підвищена стомлюваність.
● Артеріальна гіпертензія.
На додаток хочеться наголосити, що габа чай – ключ до внутрішнього спокою та гармонійного емоційного стану. При цьому чай габа улун радує своїм вишуканим смаком, який полонить почуття. Пийте чай габа і будьте здорові!
✔️Купить габа чай можно, перейдя по ссылке https://hottea.com.ua/ua/ulun-chaj/gaba