Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: м. Київ, пр. Визволителів, 3
м. Київ, пр. Визволителів, 3
Телефони: 067 419 33 45 097 337 95 66
● Пн-Пт: з 10.00 до 18.00
● Сб-Нд: Вихідний
067 419 33 45 097 337 95 66 Замовити дзвінок

Габа чай – напій, що дарує щастя

Габа чай – напій, що дарує щастя

У світі, повному стресу та суєти, кожному з нас необхідно час від часу знайти затишний острівець спокою та розслаблення. І що ж може бути більш затишним і заспокійливим, ніж чашка ароматного чаю? Серед численних видів чаю існує один, здатний занурити вас у стан глибокої релаксації та наповнити ваше чаювання цілющим заспокоєнням. Ласкаво просимо у світ габа чаю!

Габа чай – що це?

Габа чай – це будь-який вид чаю з високим вмістом ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти або, в англійській абревіатурі, GABA, γ-aminobutyric acid), яка необхідна для нормального функціонування нервової системи. Звідки ж береться ГАМК у листі чаю? Щоб досягти збільшеного накопичення в чаї гамма аміномасляної кислоти, потрібно, щоб ферментація чайного листя протікала в анаеробних умовах, тобто без доступу кисню. Це відкриття належить японським ученим на чолі з професором Цусіда. У 1987 році, провівши ряд експериментів, вони встановили, що в листі зеленого чаю, поміщеного на 6-10 годин в анаеробні умови, глутамінова кислота майже повністю перетворюється на гамма-аміномасляну. При цьому вміст кофеїну та катехінів не змінюється. Даний напій отримав назву габарон (gabaron), або просто gaba чай. Пізніше цю технологію виробництва чаю габи в безкисневому середовищі вдосконалили на Тайвані, застосувавши її для виготовлення чаю улун. І на сьогодні тайванський чай габа улун, що вирощується в горах Алішань – це найкращий габа чай у світі. Високогірний Габа Алішань цінується гурманами та любителями чаю за м'який смак та корисні властивості.

Як виготовляють чай габа улун?

Для виготовлення габа улунів використовують високоякісну сировину, що складається з цілісного чайного листя. Початкові етапи виробництва, включаючи збирання та підв'ялювання, схожі з обробкою інших китайських улунів. Відмінністю є те, що на період ферментації чайну сировину поміщають у спеціальні барокамери, звідки відкачують кисень, заміняючи його азотом, а також стежать за підтримкою високої температури та тиску. Через 8-10 годин листя чаю витягують і піддають подальшому скручуванню. Накопичення гамма-аміномасляної кислоти в такому чаї знаходиться в межах 150-300 мг на 100 г чайного листя.

GABA – для чого потрібна организму?

ГАМК – це важливий нейромедіатор ЦНС, що врівноважує процеси збудження та гальмування в нервовій системі. Гамма-аміномасляна кислота необхідна для нормального поширення нервового імпульсу, блокуючи зайві інформаційні потоки. Без ГАМК неможливо було б зосередитись на чомусь, думки б нескінченно з величезною швидкістю змінювали одна одну. GABA сприяє концентрації та зібраності. Відзначено вплив ГАМК на такі функції, як увага, пам'ять, навчання, тому габарони часто застосовуються для корекції когнітивних порушень. ГАМК, будучи гальмівним нейромедіатором, зменшує надмірну активність нейронів, що у свою чергу призводить до зниження збудження в нервовій системі та є запорукою нормального сну та розслаблення. Вживання габа на ніч дозволить покращити якість сну та полегшити засинання, при регулярному прийомі помітно пом'якшується безсоння. Але не варто пити габу безпосередньо перед засипанням, краще це зробити за 1-2 години до сну. Також GABA як важливий елемент нейрохімічної системи впливає на регуляцію настрою, а її дефіцит може бути пов'язаний з різними психічними розладами включно з тривожністю та депресією. Крім цього, гамма-аміномасляна кислота бере участь у контролі рухових функцій, регулюючи скорочення м'язів. Важливим є здатність габа впливати на систему регуляції артеріального тиску. Таким чином, завдяки корисним властивостям габа чаю цей напій, безумовно, заслуговує на увагу.

Як зрозуміти, що ГАМК в організмі недостатньо?

Нормальний рівень ГАМК в організмі асоційований із відчуттям спокою та емоційного благополуччя. При дефіциті ГАМК виникає дисбаланс основних нейрохімічних процесів і порушується нормальне функціонування ЦНС. В результаті з'являється дратівливість, знервованість, перепади настрою, підвищена тривожність, знижується працездатність, виникають проблеми з концентрацією уваги та пам'яттю, безсоння, порушення вегетативної нервової системи, відчувається постійна втома. У таких випадках необхідно поповнювати запас GABA, для чого можна використовувати як спеціальні фармакологічні препарати, так і продукти харчування, що містять ГАМК або стимулюють її вироблення організмом (броколі, шпинат, бобові, цитрусові). Чай габа – це натуральний продукт, що дозволяє ефективно та безпечно поповнювати вміст ГАМК в організмі без застосування фармакотерапії. Крім того, вживання чаю GABA матиме сприятливий вплив, навіть якщо кількість ГАМК в організмі в нормі. У такому випадку можна просто насолоджуватися смаком габа чаю, з цікавістю спостерігаючи, як вас огортає спокій і умиротворення, а настрій починає покращуватися.

Який смак має улун габа чай та як заварювати?

Смак габа чаю багато в чому залежить від вихідної сировини, висоти зростання і місця збору, ступеня ферментації та рівня прогріву чайного листя. Листя сферичного скручування при заварюванні дає бурштиновий колір настою. Часто габа улун має у своєму смаку пропечені нотки, аромат здоби, відтінки фруктів, хліба та карамелі, приємну ягідну кислинку. Щоб смак габа улуна яскраво розкрився, краще заварювати його крутим окропом проливами по 20-30 секунд. При цьому більше ГАМК потрапить у настій чаю. Якщо при заварюванні використовувати воду температурою 80-85°С, смак вийде більш легким і ніжним. Вибір за вами!

Також варто пам'ятати кілька основних рекомендацій щодо заварювання китайського чаю:

● Перше заварювання триває лише кілька секунд і повністю зливається (чай слід промити та підготувати до розкриття).

● Друга заварка має тривати близько 20 секунд.

● З кожним наступним заварюванням збільшуємо час настоювання приблизно на 5-10 секунд.

Габа-чай – смачний та корисний напій, що дозволяє набути спокою та душевної гармонії, впоратися з напругою та стресом, а також покращити пам'ять та концентрацію уваги. Крім цього, користь габа чаю безсумнівна при низці патологічних станів.

Коли показаний чай габа?

● Тривожні розлади, безпричинне занепокоєння і нервозність, відчуття скутості та напруги.

● Депресія, пригнічений емоційний стан, втрата інтересу до повсякденної діяльності.

● Безсоння, поверхневий неглибокий сон.

● Когнітивні порушення: зниження пам'яті та уваги, неможливість сконцентруватися.

● Підвищена стомлюваність.

● Артеріальна гіпертензія.

На додаток хочеться наголосити, що габа чай – ключ до внутрішнього спокою та гармонійного емоційного стану. При цьому чай габа улун радує своїм вишуканим смаком, який полонить почуття. Пийте чай габа і будьте здорові!

✔️Купити габа чай можна, перейшовши за посиланням https://hottea.com.ua/ua/ulun-chaj/gaba

Габа чай, Габа улун, Чай габа

Рекомендуємо
Акція
Синій чай Анчан
1
В наявності
Код товару: 18001
75грн.
-7%
70грн.
Лапсанг Сушонг "Копчений чай"
1
В наявності
Код товару: 12012
95грн.
Білочунь "Смарагдові Спіралі Весни"
1
В наявності
Код товару: 11005
95грн.
Бай Му Дань "Біла Півонія"
0
В наявності
Код товару: 13005
75грн.
Да Хун Пао Нун Сян
0
В наявності
Код товару: 15005
85грн.