Список бажань 0
Особистий кабінет
Меню
Наша адреса: м. Київ, пр. Визволителів, 3
м. Київ, пр. Визволителів, 3
Телефони: 067 419 33 45 097 337 95 66
● Пн-Пт: з 10.00 до 18.00
● Сб-Нд: Вихідний
067 419 33 45 097 337 95 66 Замовити дзвінок

Найдорожчий чай у світі

Найдорожчий чай у світі

У світі існує безліч сортів чаю, проте є один, який вирізняється своєю унікальністю. Звичайно ж, йдеться про Да Хун Пао – найдорожчий чай у світі. Дослівно назва чаю перекладається як "Великий Червоний Халат". Також цей чай називають імператором чи перлиною серед усіх чаїв. Цей сорт вирощується у горах Уї на північному заході китайської провінції Фуцзянь. По суті це улун, тобто напівферментований або бірюзовий чай. Однак його виготовлення потребує певної майстерності. Цей напій вирізняється не тільки найвищою якістю, а й історією, яка тягнеться багато століть.

✔️Чому Да Хун Пао такий дорогий?

З походженням Да Хун Пао пов'язують щонайменше дві легенди.

Одна говорить про те, що імператор династії Мін у 14 столітті захворів на тяжку недугу. Багато ченців намагалися вилікувати його і все безуспішно. Доки один з ченців не напоїв його особливим чаєм із цілющими властивостями. Після цього імператору полегшало, і він відправив 4 червоні мантії на знак подяки за цей цілющий напій. Так і пішло відразу дві назви чаю – Да Хун Пао (Великий Червоний Халат) та імператорський чай.

Згідно з іншою легендою студент Дін Сянь у 1385 році прямував на іспит і отримав сонячний удар. Його відпоїв чаєм чернець, студент успішно склав іспит, а оскільки він був із знатного роду – відправив як подарунок буддистському ченцю великий червоний халат. Але буддизму не личить отримувати нагороди за добрі вчинки, і чернець відмовився. Тоді студент попросив одягнути халат на той чайний кущ, з якого було зібрано врожай для чаю. Ця легенда зберігається в записах монастиря Тянь Сінь Си.

Дуже довгий час цей чай пили лише аристократи та ченці Тибету. Жителі гір Уї навіть зберегли 6 материнських кущів чаю, яким, за легендою, вже кілька сотень років. 2002 року на аукціоні вартість чаю з них склала рекордні 600 тисяч доларів за кілограм. Дані кущі так і зростають у провінції. Нині врожай з них уже не збирають, а сировина, яка була зібрана раніше, зберігається в музеї в Пекіні. Китай навіть застрахував кущі на трильйон юанів і надав їм статусу державної пам'ятки історії.

Раніше зібраний урожай з материнських кущів навіть дарували 1974 року президентові США Ніксону. Це був мішечок на 50 грамів, що становило рівно половину річного врожаю з цих кущів.

Виникає резонне питання, а як же Да Хун Пао, який продається нині? Нині селекціонери збирають урожай із нових кущів, які виросли з живців материнських. Чим ближче спорідненість до материнських рослин – тим дорожчий чай.

✔️Як виготовляють Да Хун Пао?

Як було зазначено вище, виготовлення Да Хун Пао вимагає певної майстерності. Дуже складно витримати чай саме в тій кондиції, щоб він набув характерного смаку Да Хун Пао. Техніка обробки сировини нагадує виготовлення улунів, але має особливості. Найважливіший і найскладніший процес, що впливає на кінцевий смак – фінальний прогрів листа.

Збір чаю відбувається лише раз на рік. Суворо з 1 по 15 травня. Збирають лише перші 4 листи з гілки. А перед цим робітники цілий рік підрізають гілочки з пагонів. Це дуже кропітка праця. Після збирання чай розкладають на свіжому повітрі і трохи підв'ялюють. Наступний важливий етап – ферментація. Чай трохи зминають, щоб з нього вийшла зайва волога, і кисень потрапив усередину сировини, що дасть початок окисленню. Дуже важливо витримати саме певний ступінь ферментації. Тому тільки майстер може вчасно зупинити цей процес і відправити чай на обсмажування в піч. Висока температура зупиняє окислення та дозволяє підготувати сировину до подальших перетворень. Після прожарювання чай скручують і надають йому належної форми. Потім проходить сушіння, яке прибирає всю вологу з листя. Виходить проміжна сировина – Мао Ча, яка, по суті, є напівфабрикатом. У такому вигляді сировина вирушає на прогрівання над вугіллям. Процес може тривати близько доби. Мао Ча прогрівається у спеціальних кошиках над вугіллям, покритим попелом, що й регулює температуру. Вугілля кілька разів замінюється у процесі. Фінальний прогрів фіксує смак, і від професіоналізму майстра багато в чому залежить, наскільки вдалим вийде Да Хун Пао. Далі чай фасують і вже у такому вигляді відправляють по всьому світу.

Як бачимо, процес отримання сировини дуже трудомісткий, а кількість продукту не дуже велика. Це також є важливим фактором, що впливає на ціну Да Хун Пао.

✔️Які основні характеристики та технологія заварювання Да Хун Пао?

Залежно від ступеня обсмажування, дальності спорідненості з материнськими рослинами, а також місцевості зростання, різні варіанти Да Хун Пао можуть дещо відрізнятися. Так, наприклад, обсмажений чай має майже чорне забарвлення, а менш обсмажений - наближений до зеленого відтінку. Смак та властивості теж можуть мати свої особливості. Варто розуміти, що ціна чаю безпосередньо вказує на якість сировини та місце зростання чаю.

Настій готового напою, як правило, золотистий, коньячного відтінку, смак трохи терпкий з фруктовими нотами, залишає приємний солодкуватий післясмак. Аромат гармонійний з нотами горіхів, прянощів, шоколаду. Відчувається тонкий аромат диму як слід від обсмажування сировини.

Якісний Да Хун Пао легко витримує декілька заварювань.

Заварювати цей чай можна притаманним для Китаю методом швидких проливів. Для цього краще використовувати пропорцію 5 грамів на 100 мл води. Час кожного проливу становить близько 10 секунд. Даний метод дозволяє краще розкрити аромат та показати все багатство смакових відтінків цього чаю.

Також Да Хун Пао можна заварювати традиційним методом настоювання у заварнику, але варто зважити на деякі нюанси:

● Перед заварюванням чайник потрібно обдати окропом.

● Використовувати воду температурою 90-95 градусів Цельсія.

● Вода має бути добре очищеною, а ще краще – джерельною.

● Для середньої міцності напою варто взяти 2 чайні ложки чаю на півлітра води.

● Перше заварювання зливається відразу, друге настоюється близько 5 хвилин.

● Напій краще пити не гарячим, а теплим.

✔️Які корисні властивості Да Хун Пао?

Не просто так цей чай вважається цілющим. Його унікальний склад, який допомагає зберегти особлива технологія ферментації, містить низку цінних для організму речовин: флавоноїди, кофеїн, вітаміни, поліфеноли, мікроелементи. А корисний вплив Да Хун Пао на організм можна зіставляти з ефектом від фармакотерапії. Він допомагає зміцнити імунітет, судини, знижує рівень холестерину, зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, очищає організм від токсинів, виводить зайву рідину та знімає набряклість, покращує травлення. Крім того, допомагає боротися із сонливістю, надає життєвих сил та енергії. Чай Да Хун Пао містить амінокислоту L-теанін, яка допомагає знизити рівень стресу та покращити настрій. Цей чай підходить для профілактики та попередження багатьох хронічних хвороб. Однак варто врахувати, що у зв'язку із вмістом кофеїну вживання великих кількостей цього напою може призвести до безсоння та підвищення тиску. Тому краще уникати його надмірного вживання, щоб повною мірою відчути сприятливий вплив Да Хун Пао на організм.

Якщо у Вас є бажання та можливість придбати Да Хун Пао – однозначно варто спробувати. Чай має багатогранний смак. Ви отримаєте насолоду від його вживання, також приведете організм у тонус. Тільки переконайтеся в якості продукту. Справжній поціновувач чаю без проблем зможе відрізнити цей сорт від багатьох інших. А якщо ви новачок – довіртеся професіоналам або дотримуйтесь рекомендацій цієї статті, а також на чайних форумах.

✔️Купити чай Да Хун Пао можна, перейшовши за посиланням https://hottea.com.ua/ua/ulun-chaj/da-hong-pao

Найдорожчий чай, Да Хун Пао, Великий Червоний Халат

Рекомендуємо
Акція
Синій чай Анчан
1
В наявності
Код товару: 18001
75грн.
-7%
70грн.
Лапсанг Сушонг "Копчений чай"
1
В наявності
Код товару: 12012
95грн.
Білочунь "Смарагдові Спіралі Весни"
1
В наявності
Код товару: 11005
95грн.
Бай Му Дань "Біла Півонія"
0
В наявності
Код товару: 13005
75грн.
Да Хун Пао Нун Сян
0
В наявності
Код товару: 15005
85грн.