Найдавніші згадки в історії про чайні церемонії походять зі сходу. Китайські та японські ченці проводили чайні церемонії для очищення розуму та тіла від негативних накопичень. Таким чином, чайна церемонія була з давніх-давен ні чим іншим, як особливим ритуалом очищення та умиротворення. Стародавні китайські ченці вважали, що для того щоб провести чайну церемонію – обов'язково повинні бути дотримані 4 правила стану людини: спокій, чистота, повага, гармонія. Інакше церемонія не зможе відбутися правильно.
✔️ Гармонія має бути всередині людини. Це гармонія душі та тіла. У душі має жити доброта та умиротворення. Тіло має гармоніювати з душею і перебувати у стані повного спокою та розслабленості. Гармонія існує і зовні людини – у природі, у стосунках між людьми.
✔️ Повага. Вона у всьому та до всього. Якщо людина не поважає інших людей, не поважає себе чи природну гармонію – вона не має права приходити на чайну церемонію. Повага черпається через подяку та почуття взаємозалежності у природі, подяку загалом за життя і за всі гармонійні життєві закони.
✔️ Чистота. Чистота фізична та чистота думки. Потрібно забути на пару-трійку годин про всі тривожні моменти в житті і про все, що може переключати вашу увагу.
✔️ Спокій. Він досягається шляхом злиття перших трьох принципів. Інакше й бути не може…
Існує 2 типи чайних церемоній: Гунфу Ча – вища чайна майстерність та Пін Ча – правильне заварювання чаю. У першому випадку – повне занурення в атмосферу чайної майстерності з дотриманням суворих правил та готовністю присвятити себе гармонії на тривалий час. У другому – навчання правильному заварюванню чаю. Щоб кожна людина, яка відвідала церемонію, могла б і вдома сама собі її організувати. Але, як ви розумієте, Гунфу Ча – це те неймовірне та чарівне, що хотілося б відвідати кожному.
За багато століть змінилося і багато традицій, але чайні церемонії для Китаю залишаються непорушними. Отже, встоялося 7 чаюваннь: на світанку, вранці, з солодощами, опівдні, вночі, поза часом, для тих, хто прийшов після основного чаювання. Таким чином, можна дійти висновку, що китайці п'ють чай постійно, але важливо розуміти, що Гунфу Ча – це особлива церемонія з прийомом гостей.
Гунфу Ча включає кілька етапів.
● Перший етап – повний релакс. У чайну церемонію можна поринути настільки, що 2-3 години пролетять непомітно. Іноді церемонію проводять на підлозі на м'яких подушках. Сидячи чи лежачи. При цьому багато хто навіть роззувається, як символ того, що потрібно залишити весь бруд і тривоги за порогом.
● Другий етап – знайомство із чаєм. Для того щоб насолодитися чайним ароматом і красою чайного листя, беруть чахе – спеціальну чайну коробочку. У неї укладають листя і ознайомлюються за ароматом та видом з головним напоєм. Чахе краще тримати двома руками – щоб від тепла рук краще розкрити аромат чаю.
● Третій етап – підготовка посуду. Для того, щоб промити посуд для церемонії, використовують гарячу воду. Ніколи не користуються миючими засобами, щоб не порушити мікроклімат посуду.
Ознайомимося із посудом для церемонії:
✔ Чабань – дошка, на яку виставляють весь посуд для чайної церемонії, по суті це спеціальний церемоніальний стіл. На ній є спеціальні виїмки для зливу чаю – адже чай прийнято промивати, виливаючи воду прямо на чабань. При цьому, пролитий чай – символ того, що сім'я живе в достатку.
✔ Заварний чайник. У ньому заварюють чай, який пересипають із чахе. Їх існує два види – ісинський чайник для заварювання темних пуерів та улунів, і гайвань – чаша з кришкою для заварювання менш ферментованих чаїв. Останню ще називають чашею трьох шарів. Вона складається з блюдця, чаші та кришки. Це має певний символізм. Блюдце – земля, кришка – небо. А сама чаша – людина, як зв'язок між фізичною землею та духовним небом.
✔ Чахай – чаша справедливості. У цю чашу переливають вже заварений чай, перш ніж розлити його по піалах. Таким чином, чай у всіх учасників церемонії буде заварений однаково і його концентрація буде рівною для всіх.
Для того щоб перелити чай із чайника в чахай – використовують сито, щоб максимально очистити напій від залишків листя.
✔ Піали для пиття використовують невеликих розмірів і без ручок. Невеликий об'єм підкреслює цінність чаю. Перший розлив у піалі подають гостю господарі, а далі він бере її сам. Доливають чай гостям там, де він залишив піалу на чабані. Якщо піала в руках – чай не доливають.
✔ Чайні пари – набір із двох піал. Одна висока та вузька – піала небес, друга широка та дрібна – піала землі. Разом вони символізують єдність небес та землі. Чай наливають у "небесну" піалу та накривають "земельною". Потім перевертають. Чай проливається у широку піалу, з якої маленькими ковтками смакують чай, а з високої – насолоджуються його ароматом.
Також додатково використовуються такі інструменти:
✔ Цзя цзи – щипці для гарячих піал,
✔ Ча цзінь – голка для чищення носика чайника,
✔ Ча чі – чайний совок, щоб насипати їм чай,
✔ Ча сянь ло – конус, щоб не просипати чай,
✔ Ян ху бі – пензлик щоб прибирати пролитий чай з чайника та піал.
Отже, підіб'ємо підсумок. Чайна церемонія шляхом простих дій, що повторюються, допомагає пізнати природу божественного. Китайська чайна церемонія несе сенс умиротворення та звільнення тіла та розуму від щоденних проблем. Також її можна порівняти з йогою. Якщо людина переймається всіма цінностями та традиціями чайної церемонії – вона має шанс досягти гармонії зі світом і самим собою. Також китайці вважають саме традиції чайних церемоній секретом свого довголіття. А якщо переінакшити їхнє послання для нас – немає нервів – немає хвороб. Адже саме такі заходи допомагають звільнити думки від проблем. А та кількість антиоксидантів, яка міститься в чаї у поєднанні з духовним очищенням – заряджає на продуктивність та наповнює енергією, що дозволяє жити якісно та ефективно.